Jak se taková mýdla vyrábí
Co to vlastně mýdlo je?
Mýdlo působí jako jakési smáčedlo. Efektivně sníží povrchové napětí vody, nabalí na sebe nečistoty, uzavře je a ty se pak pomocí vody odplaví.
Naše mýdla jsou vyrobena z přírodních olejů - kokosový, olivový a palmový, přidává se i olej ricinový a mandlový.
Toto je základ každého našeho mýdla. Směs olejů doplňují léčivé látky - bylinky, různé extrakty a je přimíchán měsíčkový či meruňkový olej. Jako vyživující složky používáme např.extrakt z kávy arabiky, výluh z chmelu nebo kaštanu, či bylin, které jsou sbírány na naší zahradě. Ať je to měsíček lékařský, kopřiva, levandule, meduňka, či lípa, vše je v čisté přírodní kvalitě.
Následně po zmýdelnění hmoty se po kapkách přidává přírodní konzervant – olej z grepových jader a některá mýdla jsou přikrášlena přírodním barvivem.
Celá výroba probíhá metodou zastudena, tak nejsou nijak znehodnoceny přídané léčivé a výživné složky.
A nakonec jsou přimíchány přírodní vůně a podle vůně, či přidaných extraktů nese mýdlo své jméno.
Mýdlová hmota se naleje do formy, ze které je druhý den vyndána, případně jsou krájeny základní kostky mýdla. Tím proces výroby zdaleka nekončí. Jednotlivá mýdla se rozloží na přírodní dřevěný povrch, označí se datem výroby a hlídá se doba zrání. Takovéto přírodní mýdlo „zraje“ měsíc. Je to doba potřebná k tomu, aby se všechny složky postupně propojily, rozvoněly, aby mýdlo patřičně ztvrdlo a mohlo sloužit procesu mytí.
Už tušíte, proč v současné době se výroba domácího mýdla řadí spíše ke koníčkům?